Algemene ledenvergadering Meerwind 20 april 2016:

Uitbreiding Bestuur, lancering nieuw sponsorproject en drie inspirerende presentaties

In aanwezigheid van zo’n zeventig leden van Meerwind vond woensdagavond 20 april de Algemene Ledenvergadering plaats. Voorzitter Bert van Noord leidde de vergadering vlot door de zestien agendapunten heen. Enkele highlights uit het besloten gedeelte van de avond:

-- Met volledige instemming van de aanwezigen is Jenno van Belle gekozen als Penningmeester van Meerwind; Wobien Doyer blijft in het bestuur in de functie van tweede Penningmeester.

-- De turbines van Meerwind hebben afgelopen jaar zeer goed gedraaid, ruim boven verwachting.

-- De commissie Duurzaam Energieproject Ontwikkelingsland (DEOM) heeft dit jaar een subsidiebedrag toegekend aan een Moeder en Kindkliniek in Somalië.

-- Het nieuwe sponsorinitiatief “Wind in de Rug” werd die avond gelanceerd; een initiatief waarmee Meerwind meerdere kleine duurzame initiatieven jaarlijks een financieel steuntje in de rug wil geven.

Tot zo ver het besloten gedeelte van de avond. Mettertijd volgt het officiële verslag van dit gedeelte, uiteraard uitsluitend beschikbaar gesteld voor de leden van Meerwind.

Publieke deel (infoavond)

Bij het publieke deel van de avond waren ook zo’n 70 mensen aanwezig. Zij kregen een uiterst divers programma voorgeschoteld.

 

Als eerste presenteerden vier leerlingen van het Herbert Visser College de resultaten van het onderzoek hoe 700 mensen in de Haarlemmermeer denken over windenergie.

Manon, Loes, Meike en Eline vertelden enthousiast over het onderzoek en hoe ze dit hadden aangepakt:

Eerst kregen de mensen tien vragen over windenergie. Menigeen had moeite met het geven van de juiste antwoorden.

Daarna volgden tien stellingen, waarvan de mensen moesten aangeven in hoeverre ze het met de stelling eens waren. Een voorbeeld van zo’n stelling was: “Ik zou best mijn eigen energie duurzaam willen opwekken.”

De dames lieten weten dat het best een hele klus was geweest om alle gegevens te analyseren en te verwerken.

De resultaten kunt u bekijken in hun Powerpoint Presentatie.

 

 

Daarna kreeg Albert Koers het woord. Hij hield een interessant betoog over de kloof tussen enerzijds de betrokkenheid in de samenleving als het gaat om verduurzaming en anderzijds het vele verzet tegen windparken wat je tegenwoordig ziet. Naar zijn idee kwam dit door meerdere oorzaken. In de begintijd van de windmolens was er weinig wet- en regelgeving omdat de overheid commerciële marktpartijen zo veel mogelijk de vrije hand wilde geven. Dit bleek de voedingsbodem te worden voor ontevredenheid en frustratie bij de mensen die dichtbij de turbines wonen en die zich in toenemende mate niet gehoord voelden. Na deze beginfase ontwikkelde de overheid veel wet- en regelgeving, maar verzuimde te luisteren naar de omwonenden en deed feitelijk niets (nog steeds niet!) om hun positie te versterken. Bijvoorbeeld door ze garantie te geven over geluidsoverlast of waardedaling van huizen. Albert Koers presenteerde ook een oplossingsrichting voor deze impasse.

U kunt er alles over lezen in zijn Powerpoint presentatie.

 

 

Angeline Kierkels, algemeen directeur Meerlanden, verzorgde de laatste presentatie. Zij vertelde met passie over hun activiteiten in de Circulaire Economie en liet via een videoclip zien dat zij al een aantal kringlopen in afval met succes sluitend hebben gemaakt. In hun visie is alle afval grondstof voor nieuwe producten of diensten. Zo verwerken ze bijvoorbeeld gft afval en ander organisch afval tot groen gas en compost. En werken ze aan andere kringlopen die ze sluitend willen krijgen, bijvoorbeeld textiel dat een tweede of derde leven krijgt, of koffieprut dat wordt ingezameld en als organische meststof dient voor oesterzwamkwekerijen. Daarnaast neemt Meerlanden ook haar maatschappelijke verantwoordelijkheid: Zo’n 75 mensen met een (tijdelijke) afstand tot de arbeidsmarkt werken bij Meerlanden.

Duidelijk is dat bij Meerlanden een gezonde balans is tussen People, Planet en Profit aanwezig is.

Voor meer informatie: www.meerlanden.nl

 

Na afloop was er een borrel waarbij de aanwezigen onder het genot van een drankje nog wat vragen konden stellen aan de sprekers. Al met al kijken we terug op een geslaagde Algemene Ledenvergadering.

verslaglegging: Dirma Nagelhout PR Commissie

↑ Top