Op woensdagmiddag 12 oktober 2016 is er in Park 21, Nieuw-Vennep, een vliegerfestival voor leerlingen van basisscholen uit de Haarlemmermeer. NMCX Centrum voor Duurzaamheid heeft dit georganiseerd, samen met mede-initiatiefnemer Meerwind. Hiermee zetten ze windenergie hoog op de agenda en starten ze de campagne Wind Xperience.

Duurzame energie

 Duurzame energie is een belangrijk thema. Windenergie is op dit moment één van de belangrijkste bronnen van alternatieve energie in Nederland. En we hebben veel wind in Nederland, vooral omdat we geen bergen hebben die de wind tegenhouden. In de Haarlemmermeer, maar met name in de Flevopolders en voor de kust van Nederland wordt veel windenergie opgewekt. NMCX en Meerwind vinden het belangrijk dat het thema windenergie concreet wordt gemaakt voor kinderen. Een vlieger maken en daarmee vliegeren is prima manier om het thema windenergie concreet te maken voor deze doelgroep.
NMCX heeft over dit onderwerp een lesbrief ontwikkeld voor leerkrachten van groep 1 t/m 8. Hiermee biedt zij een handreiking om in de klas aandacht te besteden aan windenergie en vliegeren. Onderwerpen die zeker hierbij aan de orde zullen komen zijn het verband tussen wind en energie, verschillende energiesoorten, het belang van energie en de mogelijkheden energie te besparen. De lesbrief bevat ook een handleiding hoe je precies een vlieger maakt. Om de leerlingen een handje te helpen krijgen ze voorafgaand aan het vliegerfestival een workshop vlieger bouwen en leren ze zelf, of met begeleiding van een expert, hoe je een vlieger maakt.

Vliegerfestival


Op woensdagmiddag 12 oktober vindt het eerste vliegerfestival plaats. Meerwind voorzitter Bert van Noord zal de aanwezigen toespreken. Uiteraard staat zijn verhaal in het teken van duurzame energie.
Aansluitend presenteren de leerlingen per klas hun vliegers aan de jury. De aanwezige fotograaf maakt hier een mooi fotomoment van. Dan volgt het echte vliegeren. In groepjes van drie gaan de vliegers de lucht in, bestuurd door leerlingen. Dat wordt vast een kleurrijk spektakel! We hopen natuurlijk op een droge dag, met een lekker windje. Maar, welke vlieger vliegt het mooist, het hoogst, of is het langste in de lucht? Allemaal zaken die een rol spelen bij het jureren welke vlieger het beste vliegert.


Aan het einde van de middag zal de jury bekendmaken welke school heeft gewonnen. Bert van Noord is een van de juryleden. De winnende school dingt mee naar de hoofdprijs:  Een bezoek aan het Eneco Windlab in Amsterdam!


Dirma Nagelhout - PR Meerwind

↑ Top