Zaterdag 25 juli 2015 zal in de hoofden van veel mensen gegrift blijven als de dag met een uniek harde zomerstorm. Sinds het begin van de huidige weermetingen in 1901 heeft het zo midden in de zomer nooit zo hard gestormd. De bomen die overal vol in blad stonden hebben in het hele land flink geleden en bijna een week later zijn er nog steeds opruim-acties gaande.

Maar hoe houden onze molens zich tijdens zo'n storm? Hebben ze die dag gewoon doorgedraaid?

Het antwoord daarop is simpel: ja.

Als we naar de Pionier en Polderjongen kijken dan zien we dat deze de hele dag door hebben gedraaid en een (voor juli-begrippen) indrukwekkende productie hebben gedraaid. Het uitzonderlijke is natuurlijk ook niet de windkracht, (want wij schakelen pas af bij windkracht 12), maar het moment in het jaar waarop dit plaatsvindt.

Onderstaand twee grafieken van de draai-statistieken van zowel de Polderjongen als de Pionier van 23-07-2015 t/m 29-07-2015. Goed zichtbaar is dat de Polderjongen een wind-piek van 33,8 m/s heeft ontvangen en de Pionier eentje van maar liefst 35,2 m/s (bijna 127 km/h). Tijdens deze pieken draaiden de molens met circa 24 omwentelingen per minuut.

 

Beide molens hebben deze dag een productie van circa 30.000kWh gerealiseerd, iets waar wij eind juli uiteraard erg content mee zijn!

Opvallend is dat de totale productie echter twee dagen later op de 27e juli nog wat hoger was, (de roze balken in de grafiek). Dit valt te verklaren doordat de wind op de 25e juli welliswaar harder woei dan op de 27e juli, maar toch meer met korte pieken gepaard ging, terwijl het de 27e een langere periode met iets minder windkracht waaide.

De windsnelheidsgrafiek van de dagen rond de 25e juli spreekt boekdelen.

↑ Top