Klimtraining windturbines

Het wordt regelmatig gevraagd: “Goh, mag ik niet eens mee de molen in?”
Helaas werkt dat niet zo: zelfs de bestuursleden van Meerwind mogen niet ‘zomaar’ de molens in.

Vol met technische installaties is er zeer beperkte ruimte om te manoeuvreren, maar bovenal is een windturbine gewoon een kleine elektriciteitscentrale en daarmee een gevaarlijke omgeving voor ‘onbevoegden’.

Nauw passende technische installaties in onze windturbines klimtraining bij Safe Site

Uiteraard dienen de leden van de Technisch-Beheercommissie onze molens wel te kunnen betreden.  In dat kader heeft op 8 december 2015 de voltallige Technisch-Beheercommissie van Meerwind deelgenomen aan een klimtraining bij de firma Safesite in Alblasserdam.

Samen met de technische staf van van Coöperatie Zuidenwind, die die sinds deze zomer actief de Limburgse windmolen “Cooperwiek” beheren in Neer, hebben we deze dag veel geleerd over hoe veilig te klimmen en redden langs de steile ladders in onze Enercon molens.

In de middag werd ook een evacuatie-afdaling geoefend: met 2 man afdalen aan 1 reddingslijn, vanaf een nagebouwd platform. Met name dit reddend afdalen is een belangrijk aspect dat beheerst dient te worden door hen die tot boven in de molen komen.

Wist u dat de brandweer bij een calamiteit de molen niet betreedt? We zijn dan echt afhankelijk van onze eigen vrijwilligers.

Twee van onze vrijwilligers, (Hans Tacq en Joop van Klink ), mogen zich bovendien ook nog gecertificeerd keurmeester noemen van onze klim-middelen!

Bovendien is onlangs onze Technisch-Beheercommissie uitgebreid met de inzet van Rob Vis. Rob kon dus deze dag gelijk meedoen met de training en ons bestaande team op een leuke manier leren kennen.

De ontvangen klimcertificaten maken bovendien dat men ‘begeleidingsbevoegd‘ is, en dus onder begeleiding (en diverse voorwaarden) een persoon mee mag nemen naar de top van de molen.

Een aantal grote namen binnen de energietransitie willen wij graag eens het uitzicht vanuit de Pionier gunnen! (meer hier over later).

De dag werd afgesloten met een gezellig diner. Samen met de nadere kennismaking met onze collega’s uit Limburg, kon er terug gekeken worden op een geslaagde dag waarbij erg veel geleerd is.

↑ Top