Tijdstip: Aanvang 20.00 uur, ontvangst met koffie vanaf 19.30 uur.
Locatie: Zalencentrum Het Trefpunt, Hoofdweg 1318, 2153 LS Nieuw-Vennep


Programma

20:00 Welkom door Bert van Noord, voorzitter Meerwind

20:05 “Wat weten de burgers van Nieuw-Vennep van de energieproblematiek en hoe staan zij tegenover duurzame energie?”

VWO 4-leerlingen van het Herbert Vissers College hebben deze vraag eind 2015 van Meerwind gekregen en binnen hun studieblok Maatschappijleer onderzoek gedaan naar de kennis, beleving en opvattingen van burgers in Nieuw-Vennep over energie, duurzame energie en windturbines. Ze hebben enquêteformulieren opgesteld en bijna 700 Nieuw-Vennepers geïnterviewd. Wij zijn benieuwd naar hun resultaten en wat wij als windenergievereniging daarvan kunnen leren. Leerlingen met de hoogste score zullen het gezamenlijk resultaat presenteren.

20:35 Windparken bouwen, hoe betrek je de burgers daarbij? Door Albert Koers.

Nederlanders staan overwegend positief tegenover windenergie als alternatief voor fossiele brandstoffen. Maar als een windpark gerealiseerd moet worden nabij een woonomgeving ondervinden de ontwikkelaars nogal wat weerstand. Pakken windparkexploitanten en de overheden het verkeerd aan? Hebben zij voldoende oor voor die burgers? Moet het misschien anders of beter? Die vraag hopen we beantwoord te krijgen door Albert Koers, auteur van het recent verschenen boek ‘Windenergie en de overheid’ .
Prof. Dr. A.W.Koers is emeritus hoogleraar Beleid en management van de rechtspleging aan de universiteit van Utrecht afd. Rechtsgeleerdheid. Samen met Natuur- en milieuorganisaties Friese windsector is hij betrokken geweest bij het realiseren van een windplan voor Friesland. Albert Koers is ook voorzitter van de Nederlandse Vereniging Omwonenden Windturbines. [NLVOW] Deze vereniging komt op voor rechten en belangen van omwonenden.

21:05 Wat moet je met al dat afval?

De hoeveelheid huishoudelijk afval per inwoner ligt al ruim tien jaar rond of boven de 550 kilo per jaar (CBS). Naar de stort, verbranden en misschien is een deel te composteren.
Kan het niet duurzamer, kun je er niet meer mee doen?
Meerlanden benadert afval op een heel andere wijze. Ze lopen daarmee in Nederland voorop. Meerlanden brengt de Circulaire Economie in de praktijk en ziet afval als grondstof voor nieuwe producten. Wat en hoe ze dat doen en hoe zij de toekomst zien, komt de directeur van Meerlanden ons vertellen.
Meerlanden Holding BV zamelt bij bewoners en bedrijven in en rond de Haarlemmermeer totaal 62.000 ton organisch en ruim 190.000 ton niet-organisch afval in. Doel is alle afval volledig te recyclen.
De aandelen van Meerlanden zijn in handen van negen Nederlandse gemeenten.

21:40 Gelegenheid om vragen te stellen

21:45 Afsluiting en borrel

↑ Top