Onderstaand is een ingekomen bericht van het initiatief ‘Amsterdam, kies voor groene energie’, een externe partij met een sympathiek initiatief, dat we graag met de leden van Meerwind willen delen.

Op zaterdag 19 november wordt de fietsparade ‘Voor de Wind’ van het Provinciehuis in Haarlem naar het Museumplein in Amsterdam georganiseerd. Dit is een protesttocht tegen het beleid van de Provincie Noord-Holland, die al jaren de bouw van nieuwe windmolens in Amsterdam (en de rest van de provincie) tegenwerkt en frustreert. We willen dit doen samen met zoveel mogelijk Amsterdammers, Noord-Hollanders en maatschappelijke organisaties.

Wie zijn wij?

‘Amsterdam, kies voor groene energie’ is een initiatief van Amsterdamse burgers die de groene omslag in Amsterdam probeert te versnellen. Sinds eind mei hebben we met een team van 8 Amsterdammers campagne gevoerd met als doel de gemeente Amsterdam te laten overstappen naar een echt groen elektriciteitscontract. En daarmee de gevolgen van klimaatverandering te beperken. We hebben al meer dan 2.400 handtekeningen verzameld voor onze petitie. Dit hebben we voor elkaar gekregen via social media en onze eigen netwerken en door met leuke fotoshoots op straat.

Nu zijn we onze focus aan het verbreden. Er zijn heel veel terreinen waarop gewerkt moet worden aan duurzaamheid. Veel kleine groepjes zijn bezig met natuur, duurzaamheid en klimaat, vaak los van elkaar. Veel mensen maken zich zorgen over klimaatverandering, maar weten niet wat ze moeten doen. Het zou fantastisch zijn als we door meer samen te werken, nog meer kunnen bereiken!

Het belang van deze actie.

Het windmolenbeleid van de provincie Noord Holland is een fnuikend voorbeeld. Zij zit de gemeente Amsterdam en energiecoöperaties dwars met allerlei rigide en absurde regeltjes. Vrijwel alle aanvragen voor een vergunning zijn door de provincie afgewezen. De wethouder van Duurzaamheid Choho is het zo zat dat hij een rechtszaak tegen de provincie gaat aanspannen.  
Het minimum aan windenergie dat het Rijk heeft opgelegd wordt door de provincie als een maximum gezien. Er moeten minstens zes windmolens op een rij staan. Dat kan in het Amsterdamse havengebied helemaal niet! Voor iedere nieuwe windmolen moeten er twee oude verwijderd worden. Hierdoor kunnen eigenaars van oude windmolens een exorbitante prijs vragen. Windmolens moeten minstens 600 meter van woonhuizen verwijderd staat. Landelijk is 450 meter vastgesteld.
Dat kan niet langer in een tijd waarin voor heel Nederland nog maar 6% van de energie duurzaam wordt opgewekt en het klimaatakkoord van Parijs inzet op een fossielvrije toekomst. Samen met jullie en jullie achterban willen wij deze regels omver gaan fietsen in onze feestelijke fietsparade. Iedereen kan zich aanmelden op de Facebook eventsite fietsparade ‘Voor de Wind’ 19 november.

Hoe kunt u helpen?

We zijn al een heel eind op weg met de praktische organisatie. Er komen interessante sprekers en we zijn begonnen met het benaderen van bekende Amsterdammers. Voor de voorbereiding en zeker tijdens de tocht zou het heel fijn zijn als u zelf of een aantal mensen uit uw netwerk contact met ons opnemen om mee te helpen aan draaiboek en uitwerking. Ook moet er een mediateam worden samengesteld. Het zou fantastisch zijn als u uw eigen netwerk uitnodigt voor de demonstratie.
Daarnaast kunnen we samen nadenken over de creatieve aankleding. U kunt zelf uw eigen presentatie geven. aan het einde van de manifestatie in Amsterdam. Het wordt een feestelijke optocht, met een serieuze ondertoon. Het gaat om de toekomst van ons allemaal!

We nodigen u uit deel te nemen aan de volgende coalitie meeting op dinsdag 1 november om 20.00 uur, Minahassastraat 1 te Amsterdam. Meldt u snel aan bij Jan Willem Brouwer of Egbert Born per email. Organisatoren mogen rekenen qua tijdsbesteding op 3 voorbereidende meetings van 2 uur, andere vrijwilligers zijn nodig op de dag van de fietsparade zelf, zoals voor ordediensten tijdens de tocht.

De fietstocht laten we eindigen in Amsterdam, niet in Haarlem. We verwachten meer deelnemers als we eindigen in Amsterdam. Inclusief mensen die niet meefietsen maar wel graag aansluiten bij de slotmanifestatie. Fiets mee, organiseer mee en verspreid de boodschap! Een supermooie kans om klimaatverandering onder de aandacht te brengen. We laten met alle fietsers zien dat we veel sneller naar een klimaatvriendelijke toekomst willen!.

Egbert Born & Jan Willem Brouwer
Team Amsterdam, kies voor Groene Energie Amsterdam

Contact:
Egbert Born        actiecoördinator    M: 06 549 73 723 email : Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Jan Willem Brouwer    initiatiefnemer M:  06 4988 9857 email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Facebook eventsite : Fietsparade ‘Voor de Wind’ 19 november
Petitie        : Petitiestarter Amsterdam, kies voor Groene Energie
Facebook    :  Amsterdam, kies voor Groene Energie

↑ Top