Een paar positieve ontwikkelingen wil ik delen. Donald Trump heeft tegen alle verwachtingen in de verkiezingen in Amerika gewonnen – wat betekent dit voor Amerika en voor de rest van de wereld in de komende jaren? Kunnen we ervan uitgaan dat we zijn beweringen dat ‘het klimaatprobleem flauwekul is’, met een flinke korrel zout moeten nemen? En wat als hij toch doorgaat met z’n plannen om meer fossiele brandstoffen op de markt te brengen?
Oorlog in het Midden-Oosten, met als gevolg dat tienduizenden mensen ontheemd zijn en op de vlucht voor geweld. Dat lijkt ver weg van ons, maar we hebben dit jaar gezien dat een aantal individuen met sympathie voor IS ook actief is in Europa en op andere continenten. Denk maar aan de terroristische aanslagen in Brussel, Nice, Istanboel, het kerkje in Noord-Frankrijk en heel recent in Berlijn.

Wat er ook gebeurt, machteloos afwachten totdat iemand iets doet werkt niet. En wachten totdat de overheid in actie komt, gaat ook niet werken. Tenminste niet in Nederland. Wat me wel opvalt is dat er zo ongelofelijk veel mensen, bedrijven en organisaties zijn die hun stinkende best doen een positieve bijdrage te leveren aan een meer betekenisvolle samenleving. Met kleine en grote initiatieven. En niet alleen in Nederland, maar in heel veel landen, gelukkig.


In mijn gemeente, Amstelveen, kwam dit jaar een opvang voor vluchtelingen. Zo’n driehonderd mensen vonden hier een tijdelijk huis deze zomer. Deze mensen kregen Nederlandse les van vrijwilligers en leerden zo iets meer over dat vreemde koude kikkerlandje van ons. Via oproepjes in de lokale krant kwamen zij aan speelgoed, en huishoudelijke spullen of kinderfietsjes. Op een mooie zomerse dag is een groep wezen zwemmen in het Amsterdamse bos, onder begeleiding van vrijwilligers. Voor velen was dit de eerste kennismaking met zwemmen, iets wat voor ons heel normaal is. Zwemkleding werd gewoon geregeld met een oproepje, inclusief handdoeken, en natuurlijk met een ijsje tot slot. Blije gezichten en een voldaan gevoel, dat was de strekking van het artikeltje hierover in de lokale krant.


Positief om ook te melden is dat meer en meer consumenten biologisch voedsel kopen. Duurzaam eten wordt namelijk steeds gewoner, biologische winkels schieten als paddenstoelen uit de grond, boerenmarkten worden druk bezocht en ook in de gewone supers vind je steeds meer producten die met respect voor mens en milieu zijn gemaakt. Biologisch, in ’t seizoen en van dichtbij zijn woorden die voor steeds meer mensen aan betekenis winnen. En dat is mooi. Als ik de geïmporteerde asperges uit Peru zie liggen in de supermarkten die de kerstdis hebben versierd komt mij direct de gedachte op hoeveel CO2 uitstoot hiervoor nodig is geweest deze op tijd hier aan te leveren.


Tegelijkertijd vechten producenten keihard om de gunst van de consument, door nu expliciet in hun reclame uitingen te melden dat hun producten minder zout, suiker en vet bevatten. Bij mij komt dan direct de vraag boven waarom ze dit al niet veel eerder hebben gedaan. Het is toch al jaren bekend dat er een directe relatie zit tussen hart- en vaatziekten en andere narigheid, en het teveel consumeren van zout, suiker en vet? Zo’n actie is wat mij betreft dan ook mosterd na de maaltijd.
Wat me wèl positief stemt is dat in de gezondheidszorg nu meer en meer aandacht komt voor preventie van aandoeningen, in plaats van het klakkeloos voorschrijven van medicijnen als er al bijna niets meer aan te doen is. Zo lees je steeds vaker dat patiënten met bepaalde vormen van Diabetes dit kunnen omkeren! Door juiste voeding, regelmatig bewegen, voldoende slaap en vermindering van stress is dit mogelijk! Sowieso komt het je gezondheid ten goede als je gezond en divers eet, dat is bekend. Is aandacht voor preventie iets nieuws? Absoluut niet! In andere delen van de wereld, bijv. in Azië, is preventie al eeuwenlang een essentieel onderdeel van de zorg.


‘Ontspullen’ is een andere trend die ik signaleer. Steeds meer mensen vinden dat ze prima kunnen leven met minder ruimte en minder spullen. Met als resultaat dat ze minder hoeven te werken, want lagere lasten, en dus tijd over houden om zich met echt belangrijke zaken bezig te houden. Een andere stijl van leven, met meer vrijheid die je op je eigen manier kan indelen. Zo staan de kringloopwinkels in Amstelveen vol met goede, bruikbare spullen die bij iemand anders over waren. En die nu in een ander huis of appartement een poosje mogen staan. De buurtbibliotheek alhier doet hele goede zaken; hier kan je je overtollige boeken brengen en mag je wat andere boeken mee terug nemen.


In het verlengde hiervan lees ik ook steeds meer over Tiny Houses (link zie onderaan). Dit zijn kleine volwaardige huisjes van maximaal vijftig vierkante meter, duurzaam gebouwd, met een kleine ecologische voetafdruk, en vaak ook zelfvoorzienend en mobiel. Zo wonen betekent een bijdrage aan een duurzame samenleving, omdat je minder CO2 uitstoot, minder afval produceert en bewuster spullen koopt. Neveneffect van zo wonen is dat je een lagere financiële druk hebt en daardoor keuzes kunt maken voor het leven dat je zelf wilt leiden en wat jou voldoening geeft. Bijv. meer aandacht voor vrienden en familie, misschien vrijwilligerswerk, maar vooral meer zingeving. Bij steeds meer gemeentes vindt nu onderzoek plaats naar mogelijkheden tot plaatsing van Tiny Houses of worden pilot projecten uitgevoerd. Op dit moment voldoet een Tiny House nl. niet aan het bouwbesluit en mag daarom officieel niet zo maar ergens staan en permanent bewoond worden.


Kortom, er is veel aan de hand in de wereld. Van veel van wat nu gebeurt kunnen we niet overzien welk effect het heeft op ons land, onze eigen leefomgeving. Maar laat dat gegeven ons nu niet verlammen; laten we niet bij de pakken neer zitten! Ook hier in Nederland zijn tal van waardevolle initiatieven die je aan het denken zetten, of waaraan je een steentje kunt bijdragen, of misschien heb je zelf een geweldig initiatief wat je komend jaar wilt realiseren. En laat vooral niets je weerhouden om dat ook te doen! Voor een betere wereld, een betere leefomgeving voor een ander en voor jezelf.

Dirma Nagelhout
PR Meerwind

Link: Tiny houses: http://www.tinyhousenederland.nl/

↑ Top