Onlangs werd Meerwind benaderd door de brandweer van de Haarlemmermeer met de vraag of er een bezoek gebracht kon worden aan één van onze windmolens.

De brandweer oriënteert zich in zeer brede zin op mogelijke calamiteiten in haar verzorgingsgebied. Calamiteiten die vaak verder gaan dan enkel het bekende ‘brandjes blussen’.
Uiteraard springen dan ook de windturbines langs de A4 in het oog.
In de maand februari hebben wij op vier woensdagen bezoek gehad van een brede vertegenwoordiging van het Haarlemmermeerse brandweerkorps, in ploegen van acht personen.Woordvoerder Kortekaas van de brandweer vroeg zich af wat het gevolg van een brand in de windturbine voor de naaste omgeving zou betekenen. Voor de Pionier niet veel, aldus de brandweerman. Bij brand in de gondel of wieken van de Polderjongen gaf hij echter aan dat dan een deel van de A4 afgezet zou moeten worden.

Men was onder de indruk dat Meerwind haar zaakjes zo goed op orde had en over mensen beschikte die goed opgeleid en gecertificeerd waren in het beklimmen van de windmolens en ook nog opgeleid waren om slachtoffers te evacueren.
Bij een brand valt er voor de brandweer weinig te redden, maar dient des te meer de omgeving rond de molen veilig gesteld te worden.
Uiteraard hebben we alle brandweerlieden verteld over onze vereniging, en de techniek + opbrengsten van de molens. Velen waren aangenaam verrast over de enorme elektriciteitsproductie die slechts één molen opwekt.
Onder de indruk van de hoogte van de molens werd het verzoek gedaan om in de toekomst eens te kunnen abseilen vanuit de molen. Trainingen die de brandweer daar momenteel in uitvoert beschikken niet over de hoogte die wij met onze Enercons-70 wel kunnen bieden.
In de nabije toekomst zullen we op een windstille dag de brandweer uitnodigen om deze spectaculaire afdaling uit de molens te kunnen gaan maken!

↑ Top