Tijdens het Groene Loperfestival op 25 juni jl. viel het ons al op: een jongen die uiteindelijk wel drie keer bij onze stand langskwam.
Voor een festival met muziek, podia, foodtrucks en leuke workshops is het voor een vereniging die verder niets te verkopen heeft al lastig om volwassen voorbijgangers geïnteresseerd te maken, laat staan jongeren.
Maar na drie keer Hoofddorpse Ïra langs te hebben zien komen zijn wij toch maar even actief op hem afgestapt. Nou, hij bleek dus uitermate gepassioneerd te kunnen praten over een recent bezoek aan een windmolen met zijn school, (het Eneco-windlab in de haven van Amsterdam).
Ïra wilde zoveel dingen weten over onze windmolens, en was zo gefascineerd door twee windmolen-modellen in onze stand, dat we besloten hem te gaan verrassen met een mooi schaalmodel van onze molens.
We hebben de fabrikant Enercon gevraagd of ze een echt schaalmodel ter beschikking wilde stellen, en die gaf daar enthousiast gehoor aan.

Enkele weken later togen wij naar Hoofddorp om de 13-jarige Ïra Tameris en zijn ouders te bezoeken en de verrassingsmolen te overhandigen.
Na enkele minuten was het al duidelijk dat de hele familie Tameris duurzaamheid en verstandig omgaan met de natuur als een vanzelfsprekendheid zien.
In de Hoofddorpse nieuwbouwwijk is de diepe achtertuin gevuld met groenten, kruiden en fruit, en scharrelen twee mooie Hollandse kippen rond.
“En al die tegels zijn eruit” sprak vader Marco “twee regentonnen hebben we”.
Wat door Ïra onmiddellijk gecorrigeerd werd in drie: “drie regentonnen hebben we!”.
Afval scheiden is voor Ïra ook een vanzelfsprekendheid; daar kunnen veel volwassenen een voorbeeld aan nemen.
Ook op de Hoofddorpse Heimanshof is hij regelmatig te vinden, en worden er ‘ergens in de buurt’ boomhutten gebouwd en BBQ’s gehouden!


Op de vraag wat hij later wil worden kwam een resoluut “programmeur!”.
Een whizz-kid met een zuiver duurzaamheidsgevoel: dat lijkt ons een prachtige combinatie die onze hedendaagse maatschappij zeker nodig heeft.
Wij zagen al een toekomstig voorzitter van Meerwind voor ons, maar die hoop werd onmiddellijk de grond in geboord: “dan zit ik in Spanje!”.
De ouders van Ïra hebben het plan opgevat om permanent te gaan wonen in Spanje, waar zij momenteel al een stuk grond + woning hebben met maar liefst 600 amandelbomen. Ze hopen deze in de loop van een aantal jaren om te kunnen vormen naar een biologische amandel-boomgaard.
Ïra lijkt het wel leuk daar: de taal leert hij zo,… en verder heb je in Spanje veel meer vakantie en wonen ze dan naast een rivier!

Het schaalmodel van de Enercon-molen heeft Ïra ter plekke gemonteerd, en de zonnecel zorgde ervoor dat de wieken gelijk gingen draaien!
Een beetje vals spelen is dat natuurlijk: zonne-energie om de wieken te laten draaien, maar het toont wel duidelijk dat zon en wind in al onze behoeftes kunnen voorzien.

Ïra en zijn ouders snappen dat als geen ander en wensen wij veel uiteraard veel succes met hun Spaanse amandelen.


↑ Top