Slim energiegebruik en eigen elektriciteitsopslag
Eind mei organiseerde Meerwind voor haar leden een informatiebijeenkomst over slim energiegebruik en opslag van elektriciteit in een thuisbatterij. Die avond kon men luisteren naar de plannen hierover van Tegenstroom en Lyv Smart Living. Maar liefst 25 adressen hebben zich inmiddels aangemeld voor deelname aan dit initiatief en bij de eerste twee deelnemers is al een thuisbatterij geïnstalleerd.

Lyv en Tegenstroom willen in totaal 50 batterijen plaatsen. U kunt dus nog meedoen aan het demonstratieproject. Voor diegenen die niet aanwezig waren bij deze bijeenkomst volgt hieronder een korte uitleg van dit initiatief:


De Energiemanager en thuisbatterij
In Haarlemmermeer is Lyv samen met Tegenstroom gestart met een demonstratieproject waarbij zonne-energie wordt opgeslagen in thuisbatterijen. Hiermee helpen zij mensen energie te besparen en wordt onderzocht hoe men zo efficiënt mogelijk energie kan gebruiken, bijvoorbeeld wanneer er veel aanbod is. Tevens wordt lokale opwekking beter geregeld (om het netwerk te ontlasten). Mensen met zonnepanelen (of mensen die overwegen ze binnenkort aan te schaffen) kunnen meedoen aan het project.
In de thuisbatterij wordt overschot aan zelf opgewekte zonne-energie opgeslagen. Op een ander, gewenst moment kan de opgeslagen elektriciteit worden gebruikt. Hierdoor maakt men maximaal gebruik van de eigen opgewekte zonnestroom.  

De batterij wordt een jaar lang thuis gebruikt. Iets verder in het project komt er ook een energiemanager bij, de ‘Lyv Smart Home +’ (tot die tijd wordt gebruik gemaakt van een app om de thuisbatterij aan te sturen). De energiemanager helpt u om bewuster om te gaan met energie, doordat u inzicht krijgt in uw eigen opwek en verbruik. Het systeem bestaat uit drie producten, de ‘Lyv Connect’ , ‘Lyv Dash’, en een module voor aan de cv-ketel. De ‘Connect’ is een kastje dat in de meterkast hangt en communiceert met alle smart home apparaten in de woning. Via de ‘Lyv Dash’, een scherm (‘dashboard’), kunt u onder meer de thermostaat bedienen en inzicht verkrijgen in het energie- en waterverbruik. Het systeem is een beetje zoals ‘Toon' van Eneco, alleen dan onafhankelijk van een energieleverancier (u bepaalt zelf wat er met uw data gebeurt), en geavanceerder. Het Lyv-systeem geeft namelijk ook inzicht in uw gasverbruik én kan op termijn vele apparaten in huis aan elkaar koppelen. Ze gaan dan automatisch slim energie gebruiken wanneer er veel aanbod is. Dat is positief omdat we daarmee het energienet ontlasten en u er kosten mee kunt besparen, zeker als salderen in de toekomst wordt afgeschaft.

Aan deelname zitten drie voorwaarden

  • Om deel te nemen aan het thuisbatterijproject moet u in Haarlemmermeer wonen en is een slimme meter noodzakelijk. Mocht u die niet hebben, dan dient u deze te accepteren.
  • Hiernaast wordt een eigen bijdrage aan het project gevraagd van 159,95 euro (aanschaf energiemanager). Dit is een fractie van de werkelijke kosten.

Na afloop van het project mag u uiteraard de energiemanager houden voor verder gebruik. Klanten van Tegenstroom en mensen die overstappen naar Tegenstroom krijgen 30 euro korting, die betalen 129,95 voor de energiemanager. U krijgt de installatie een jaar in bruikleen, met de optie na een jaar de huisbatterij over te nemen.

  • Er is een vrij stopcontact in de meterkast nodig, en u moet over wifi beschikken.

Vanuit Tegenstroom en Lyv is aangegeven dat er nog ruimte is voor ongeveer 25 deelnemers aan dit project. Vandaar dat we deze mogelijkheid nog een keer willen aanbieden, aan Meerwindleden.

Op de website van Tegenstroom is ook een vraag- en antwoorddocument te vinden waarin e.e.a. helder wordt uitgelegd.
U kunt zich direct aanmelden om deel te nemen: klik hier
 
Wilt u eerst meer informatie over het initiatief en de voorwaarden, kijk op de pagina van Tegenstroom over de thuisbatterij of neem contact op met Hans van Tol:Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
U kent Hans als bestuurslid en molenaar bij Meerwind. Hij is sinds kort ook actief als projectleider voor Lyv om het project met de thuisbatterijen in Haarlemmermeer tot een succes te maken.

↑ Top