De winterstorm die op 18 januari 2018 over de Haarlemmermeer joeg was uitzonderlijk omdat de windkracht heel snel toenam, grillig piekte en daarna weer even snel afnam. Toen de storm tussen 10 uur en 12 uur op zijn hoogtepunt was waaiden tientallen vrachtauto's om, werden daken weggerukt, gingen grote bomen om en moest de NS de dienstregeling compleet staken. Schiphol was een paar uur gesloten.

Wat deden onze molens? Wat ze doen moesten: draaien en produceren. Toch is de productiegrafiek verrassend. U ziet een productiedip van de Pionier en de Polderjongen tussen 09:00 en 12:00, precies toen de storm op zijn sterkst was. U ziet ook dat voor 09:00 door beide molens een uurproductie van 2.300 kWh werd bereikt. Dit is de hoogst mogelijke productie waarbij het vermogen voor 100% wordt benut. De grafiek laat in feite zien dat tussen 09:00 en 11:00 de stand van de bladen van de molens (automatisch) werd bijgesteld ('pitched' ) om te voorkomen dat te grote krachten op de bladen zouden gaan inwerken. Als die krachten te groot worden kunnen de bladen beschadigd worden, of eventueel zelfs afbreken. u ziet dus het veiligheidsmechanisme in werking!

De molenaars wachten met spanning het eind van de maand januari af. De kans is vrij groot dat er, met twee stormen en verder overwegend ruime wind, een januarirecord in zit.

↑ Top