Somaliē en Palestina (2016)

Omschrijving project: Huiscentrale met zonnepanelen en accu’s voor een reeds gebouwde Moeder en Kindkliniek in Noord Mogadishu, Somalië.
Projectkosten:   $ 4726,-
Organisatie:     Stichting Somali Aid Development Organization and Rehabilitation (SADOR) in Somalië.
Ondersteuning van Nederlandse organisatie:    Stichting Somali Aid Development Organization and Rehabilitation (SADOR) in Nederland. www.stichtingsador.com

Nadere toelichting op doelstelling van project:   

SADOR Somalië heeft via Wilde Ganzen en SADOR Nederland gelden verzameld voor de kliniek die in november 2015 bouwkundig gereed is gekomen. De sanitaire en nutsvoorzieningen worden nog aangelegd. Voor de elektriciteitsvoorziening wil men minder afhankelijk zijn van de twee lokale energieleveranciers door een huiscentrale met zonnepanelen aan te schaffen. Maar daar zijn nog niet genoeg middelen voor. Daarom deze aanvraag aan Meerwind. De huiscentrale bestaat uit 6 zonnepanelen, 6 accu’s, een omvormer, een controle-unit, bedrading en arbeidsloon.
De Moeder en Kindkliniek voorziet in een lokale behoefte, waardoor vrouwen niet meer een grote afstand hoeven te lopen naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis. De kliniek wordt ook gebruikt voor het inenten van jonge kinderen. De aanschaf van een huiscentrale met zonnepanelen kan de regelmatig voorkomende uitval van elektriciteit bij de twee lokale energieleveranciers opvangen en daarmee problemen voorkomen.
Meerwind heeft het benodigde bedrag €4.300 gedoneerd.

Evaluatie voorjaar 2017

De moeder en kind kliniek in Mogadishu beschikt nu over zonnepanelen. Hierdoor zijn de kosten voor elektra lager en er is minder vervuiling. Er wordt energie opgeslagen voor het geval de stroom uitvalt. Vervuilende aggregaten worden steeds minder gebruikt.
De voorzitter van de stichting Sador in Mogadishu is hoofd van 2 middelbare scholen en wiskunde docent. Hij heeft de leerlingen betrokken bij de aanleg van zonnepanelen . Dit om ze te laten zien dat zone-energie toekomst heeft in Afrika. De zon schijnt veel. Daarnaast worden de leerlingen geinformeerd over duurzaamheid .
200 patienten bezoeken wekelijks de kliniek. De kliniek is 24 uur open. Er is een EHBO post ingericht. Artsen en personeel komen uit het ziekenhuis, 25 km van de kliniek.


Project Palestina

Omschrijving project:

Uitbreiding in fasen per verdieping van een reeds bestaande kleine zonne-energiecentrale voor het Dar Essalaam ziekenhuis in Khan Younis in de Gazastrook.
Projectkosten:     Totaal € 78.000,-. Maar met ca. € 6.800,- kan al een verdieping worden voorzien.
Organisatie:        Stichting Palestina, Rotterdam. www.RotterdamvoorPalestina.nl.


Nadere toelichting op doelstelling van project:    

Het Dar Essalaam ziekenhuis staat in het zuiden van Gaza en helpt de allerarmste mensen d.m.v. het “Arme Patiënten Fonds”. Het ziekenhuis draait op een dieselgenerator en voor een deel op zonne-energie, omdat de elektriciteitscentrale van Gaza in 2014 is gebombardeerd en buiten werking is. Het doel is om uiteindelijk zonder de dure generator te kunnen.
De stichting Palestina verzamelt permanent gelden om projecten in Palestina te realiseren.
Een bijdrage van Meerwind is maar een fractie van het totale project voor het Dar Essalaam ziekenhuis. Maar men is met elke bijdrage geholpen.
Vanwege een uitstekend windjaar in 2015 heeft Meerwind een bedrag van € 5.139 kunnen doneren.

Derde Wereld Projecten

↑ Top