Sponsoring zonnestroom-systeem voor fietswerkplaatscontainer Ethiopië (2010)

Ter ondersteuning van twee bikeshops in Ethiopië dienden Stichting Dir en Bike 4 All een aanvraag in bij de landelijke stichting Gered Gereedschap. Gered Gereedschap is een vrijwilligersorganisatie die gebruikte gereedschappen inzamelt, opknapt en op aanvraag verstuurt naar technische scholen en startende ondernemers in ontwikkelingslanden.

Gered Gereedschap levert nu voor de bikeshops in Ethiopië niet alleen de benodigde fietsgereedschappen, maar ook een complete werkplaats ingebouwd in een 20ft zeecontainer. Deze mobiele werkplaats is ontworpen en gebouwd door leerlingen van het ROC van Amsterdam (ROCvA) en vrijwilligers van Gered Gereedschap. De fietswerkplaatscontainer komt in Bahir Dar te staan.Op het ROC werden door leerlingen metalen raam- en deurkozijnen gemaakt die later in Ethiopië in de container gebouwd moesten worden. Verder ontwierpen en bouwden de leerlingen een uitschuifbare metalen arm waardoor er buiten, voor de werkplaats, aan fietsen gewerkt kan worden.Voor de duurzame energievoorziening werd contact gezocht met Meerwind die vanuit het jaarlijkse budget “Duurzame energie voor ontwikkelinglanden” de complete zonnestroom-installatie sponsorde. Meerwind heeft op deze manier gezorgd voor de energievoorziening van de fietswerkplaatscontainer. 

De energievoorziening bestaat uit een 24 volts systeem met 4 zonnepanelen waarbij de opgewekte energie in accu’s opgeslagen kan worden. Er is een omvormer bij geleverd, waarmee de fietswerkplaats van 220 volt wordt voorzien om boormachines, compressor en tl-buizen van stroom te voorzien, maar ook de ventilatoren en PC/laptop.

Omdat Ethiopië vlak bij de evenaar staat kunnen de panelen (bijna) horizontaal op de uitschuifbare arm geplaatst worden.De panelen zijn daarmee ook tegen diefstal, vandalisme en beschadiging beschermd, doordat de arm ‘s avonds weer veilig terug in de container geschoven kan worden.

 


Derde Wereld Projecten

↑ Top